Opočínek 2011

07.10.2011 21:11

Profesionální hasiči školili dobrovolné kolegy

  • Opočínek - Dobrovolné jednotky na Přeloučsku mají za sebou unikátní trénink. Pod dohledem profesionálů si vyzkoušely boj s ohněm i zručnost

 

 

Dobrovolní hasiči nemají možnost vyzkoušet si požár nanečisto. Přitom na ně se často profesionálové spoléhají. Nabídka společného výcviku v reálných podmínkách proto přišla vhod.

Profesionální hasiči ze stanice Přelouč uspořádali pro své kolegy výcvikové odpoledne.
„Na kurz bylo pozváno sedm dobrovolných jednotek (SDH) – Choltice, Lipoltice, Přelouč, Řečany nad Labem, Prachovice, Zdechovice, Hrochův Týnec – tedy sbory, se kterými se u požárů pravidelně potkáváme,“ uvedl velitel přeloučské stanice a zároveň i vrchní organizátor cvičení Michal Vašica.
Hasiči své kolegy připravují na neobvyklé situace z prozaických důvodů.

„Přelouč je malá stanice, kde slouží pouze čtyři profesionální hasiči. Některé zásahy, a to zejména u požárů, ale často vyžadují více lidí a pomoc dobrovolných hasičů je potom nezastupitelná. Na druhou stranu jim však často chybí zkušenost z některých situací, protože na ně prostě nikde nemohou trénovat. Rozhodli jsme se proto využít nabídky vlastníka průmyslového areálu v Opočínku, který nám k výcviku přenechal starou budovu určenou k demolici. Této příležitosti jsme proto samozřejmě rádi využili,“ poznamenal Vašica.

Hasiče na jednotlivých stanovištích čekaly různé úkoly. Jedním z nich byl vstup do uzavřeného prostoru.
Hasiči musí nejprve dveře otevřít jen na krátko, aby oheň nedostal příliš kyslíku a opatrným postupem a s pomocí vodní clony postupovat přikrčeni vpřed.

Kudy z pasti

Další užitečnou věcí je zavedení hadic zvaných C do patra, a to s pomocí nastavovacího žebříku. Výšková technika je ne všude dostupná a ne vždy může přijet na místo požáru. Proto se hasiči musejí umět obejít i bez ní. Hned nahoře si ale vyzkouší další dovednost. Nouzové slaňování.

„To je situace, která třeba u zásahu v budově prostě může nastat zcela reálně. Za hasičem, který prohledává objekt, se mohou zřítit schody, propadnout část stropu, nebo mu únikovou cestu odřízne oheň. V takovém případě nezbývá leckdy jiná cesta než právě oknem nebo ze střechy. Ne vždy se dá prostě vyskočit, takže hasič by měl v takovém případě umět nouzové postupy slaňování i bez lezecké výstroje. Tu mu nahradí jeho opasek, kam přiváže jistící lano,“ vysvětlil Vašica.

Pomyslným zlatým hřebem cvičení je pak simulovaný požár uvnitř objektu. Podle scénáře v jedné z místností dojde k požáru, který se začíná šířit patrovým objektem.

Mezi evakuovanými zaměstnanci podniku ale chybí jeden z údržbářů, který pracoval o patro výše.
„Je to další ze situací, kdy je právě potřeba větší počet hasičů a jejich práce ve skupinách. Je nutné zároveň zahájit hašení a zároveň musí vyrazit průzkumná skupina, která najde pohřešovanou osobu. To vše v dýchací technice. Tady si dobrovolní hasiči mohou vyzkoušet své schopnosti při hašení požáru v uzavřených prostorách, kde kvůli silnému zakouření celého objektu hrozí velmi snadno ztráta orientace, která se může stát osudnou,“ doplnil Michal Vašica.

O cvičení byl mezi dobrovolnými sbory velký zájem. Zatímco vloni se školení účastnily čtyři, letos to bylo již sedm jednotek.
„Jsme jedni z těch, kteří už se účastní podruhé a jsme rádi, že nám profesionální hasiči vycházejí vstříc. Sami bychom to zřejmě zorganizovat nezvládli. Pro nás bylo zajímavé zejména nouzové slaňování, protože s ním nemáme žádné zkušenosti a ani se na něj neškolíme. Příští cvičení si nenecháme ujít,“ řekl velitel jednotky SDH Choltice Pavel Vančura.

 

zdroj: Pardubický deník