7.4. 2011 POŽÁR stodoly - SOBĚTUCHY

07.04.2011 11:57

Stodolu v Sobětuchách pohltily plameny

fotogalerie ZDE

 

Dne 7. dubna ve 2.39 hodin byl na krajské operační a informační středisko hasičů oznámen požár stodoly v obci Sobětuchy. Na místo bylo ihned vysláno osm hasičských jednotek.

Při příjezdu prvních jednotek na místo byla již celá střecha v plamenech. Hasiči ihned nasadili potřebné proudy vody k likvidaci požáru a zároveň ochlazovali rodinný dům, jenž přímo navazoval na stodolu. Domek obývali dva starší manželé, kteří stačili včas objekt opustit. Na místo byla přivolána zdravotnická záchranná služba. Zdravotníci prohlédli oba majitele domku, zda neutrpěli zranění. Hasiči museli zřídit i čerpací stanoviště, kde doplňovali vodu do cisteren a přiváželi zpět na požářiště.

Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 3.11 hodin. Po celou noc až do ranních hodin se hasiči snažili požár zlikvidovat (likvidace 8.04 hodin), ale také zároveň vynášeli ze stodoly ohořelé zbytky uskladněných věcí, slámu i seno. Hasičům se podařilo uchránit spodní část stodoly i rodinný dům. Tady se požár mohl rozšířit přes otvor ve zdi. Uchráněno bylo i zvířectvo, které bylo uvnitř stodoly. Jednalo se o ovce a domácí drůbež. Škoda byla předběžně vyčíslena na 300 tisíc korun.

Přesná příčina vzniku požáru se nyní zjišťuje. Podle slov vyšetřovatele hasičů bylo vyloučeno úmyslné založení požáru. Na místo bude přivolán i odborník z oboru elektro, který vyloučí nebo potvrdí, zda požár nezpůsobila závada na elektroinstalaci.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje