Středeční den ve znamení dopravních nehod

04.01.2017 07:17

Jednotka byla povolána KOPIS HZS PaK za obec Kočí ve směru na Chrudim k dopravní nehodě nákladního vozidla, které blokuje provoz na silnici I/17. Jednotka po příjezdu na místo zásahu průzkumem zjistila, že se jedná o několik vozidel zapadaných ve sněhové závěji. Jednotka započala v uvolňování vozidel. Po chvíli se k naší jednotce připojily jednotky HZS Chrudim a JSDH Chrudim. Zhruba po hodině byla naše jednotka odvolána KOPIS k vyproštění zapadlého autobusu k obci Dolní Bezděkov.

Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o sjetý autobus v příkopě, u kterého hrozilo převrácení.Nehoda se obešla bez zranění a úniku provozních kapalin. Na zajištění autobusu proti převrácení jsme využili traktor, který jel v té době okolo. Autobus byl zajištěn proti převrácení a byla provedena evakuace pěti cestujících. Následně byl na vyproštění povolán AV 14 z CPS Pardubice. Po jeho příjezdu jsme nejprve provedli vyproštění osobního vozidla Škoda Favorit zajetého mimo komunikaci, dále pak byl stanoven postup vyproštění autobusu. Avšak na dotaz dispečerovi přepravní společnosti, aby dal souhlas s vyproštěním, nám bylo vyproštění zamítnuto s tím, že ředitel společnosti je mimo republiku a on sám zodpovědnost neponese. Proto byla přepravní společností povolána vyprošťovací technika. AV 14 bylo odesláno zpět na stanici. Po příjezdu vyprošťovacího automobilu odtahové služby naše jednotka vypomáhala s vyproštěním autobusu. Po vytažení autobusu a sbalení věcných prostředků dostala jednotka informaci o nehodě osobního automobilu směrem na Kočí.

Průzkumem zjištěno, že se jedná o osobní vozidlo Hyundai Accent mimo pozemní komunikaci. Nehoda bez zranění a úniku provozních kapalin. Vozovka byla v obou směrech uzavřena a vozidlo bylo vytaženo za pomoci elektrického navijáku na CAS. Poté předáno majitelce vozidla a jednotka se po 13 hodině vrátila zpět na základnu.